Svijet
0

Američki kongres proširuje kontrolu oružja

FENA
Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Država u srijedu je prihvatio zakonsku mjeru koja bi u budućnosti trebala onemogućiti kupovinu oružja osobama s dosjeom psihičkih problema.

Tragični pokolj 32 studenta sveučilišta Virginia Tech u aprilu ove godine, koji je počinio psihijatrijski liječeni student Seung-Hui Cho s legalno kupljenim oružjem, izvršivši na kraju samoubistvo, potaknuo je zakondavace na Capitol Hillu na izmjene postojeće savezne regulative za kupovinu oružja.

Prihvaćena zakonska mjera, koju je podržao i Nacionalni puškarski savez (NRA) - glavni zaštitnik ustavnog prava Amerikanaca da posjeduju i nose oružje, predviđa da savezne države automatski nadopunjuju popise osuđenih kriminalaca i psihički oboljelih osoba i dostavljaju ih FBI-ju.

Podaci o registriranim psihičkim problemima pojedinaca pridružili bi se podacima o kažnjavanju, u tzv. Nacionalnom sistemu brze provjere kriminalne pozadine (NICS), koji se sada koristi kao jedina provjera kupaca vatrenog oružja.

Prema važećem zakonu iz 1968., za kupovinu oružja u SAD-u potrebna je punoljetnost i nepostojanje kriminalnog dosjea. Zakonska mjera sada će biti upućena u Senat, gdje prema najavi zagovornika kontrole oružja, senatora Charlesa Schumera, ima "vrlo jake" izglede da bude prihvaćena, prenijela je Hina.

Do moguće prve zakonske promjene na području kontrole oružja u SAD-u u više od desetljeća, dolazi na preporuku komisije koju je predsjednik George W. Bush zadužio da ispita okolnosti tragedije na Virginia Techu.