Svijet
0

Američki Jevreji podržavaju reizbor Baracka Obame

SRNA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki Jevreji snažno podržavaju reizbor američkog predsjednika Baracka Obame, iako je podrška glavne izborne grupe opala od kada je postavljen za predsjednika, rezultati su najnovijeg istraživanja. Više od 60 odsto jevrejskih glasača kažu da bi željeli da ponovo vide Obamu u Bijeloj kući, dok 30 odsto želi da u Bijelu kuću uđe republikanac, navodi se u "Istraživanju jevrejskih vrijednosti "Džuiš veljus survej" /Jewish Values Survey/ koje je uradio Institut za istraživanje religije.

Više od 60 posto jevrejskih glasača kažu da bi željeli da ponovo vide Obamu u Bijeloj kući, dok 30 posto želi da u Bijelu kuću uđe republikanac, navodi se u "Istraživanju jevrejskih vrijednosti - Jewish Values Survey" koje je uradio Institut za istraživanje religije.

Jevreji čine samo dva odsto američke populacije, ali su od ključne važnosti za Obamu. Oni su uvijek veoma naklonjeni demokratama i koncentrisani su u državama Pennsylvaniji i Floridi, koje su, takođe, važne za reizbor Obame.

Obama, demokrata,  našao se na udaru republikanskog kandidata za predsjedničku nominaciju  koji je rekao da obama  nije podržao Izrael.

Ukupna podrška Obami   skoro je identična podršci koju je imao  u  vrijeme kampanje 2008. godine  kada je u toku bila "bitka preliminalnih izbora" sa  Hillary Clinton.

Podrška je, međutim, opala  sa 78 posto jevrejskih glasova, koliko je Obama dobio na izborima 2008. kada je porazio republikanca Johna McCaina. 

Prema rezultatima istraživanja, 61 posto Jevreja podržava Obamu, u odnosu na 50 posto među generalno Amerikancima.
Isti izvor navodi  da 51 posto jevrejskih glasača smatra da je ekonomija najvažnije pitanje za izbore 2012. dok četiri, odnosno dva odsto smatra da su to Iran i Izrael.

Istraživanje je provedeno među 1.004 Jevreja starijih od 18 godina u periodu od 23. februara i 5. marta.