Svijet
0

Američki izaslanik razgovarao s izraelskim premijerom Olmertom

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert kazao je u srijedu američkom izaslaniku Georgeu Mitchellu da je jako važno da se Palestinska samouprava vrati u pojas Gaze, odakle ju je Hamas protjerao 2007., izjavio je visoki izraelski dužnosnik.

"Važno je da se nakon pobjedničke operacije, koju je Izrael vodio u pojasu Gaze, smanje ovlasti Hamasa a Palestinska samouprava bude u stanju da se vrati na taj palestinski teritorij", rekao je ovaj zvaničnik, navodeći Olmertove riječi.

Izraelski premijer je također naglasio Mitchellu, da je "stalno otvaranje prijelaznih punktova s pojasom Gaze povezano s pitanjem vojnika Gilada Shalita", otetog 2006.

On je također stavio do znanja da će se prekid vatre, uspostavljen 18. januara, "poštovati i ocjenjivati zavisno od povratka općeg mira, prekida raketiranja, terorističkih aktivnosti i krijumčarenja oružja".

"Ako Hamas počne da raketirati, mi ćemo odgovoriti", rekao je ovaj zvaničnik, navodeći Olmertove riječi.

Mitchell je rekao novinarima da je s Olmertom razmatrao "značaj konsolidiranja primirja, uključujuči prekid neprijateljstava, prekid krijumčarenja oružja i ponovno otvaranje prijelaznijh punktova na temelju ugovora iz 2005".

Tim ugovorom, predviđa se prisustvo pripadnika Palestinske samouprave na prijelaznom punktu Rafah, između pojasa Gaze i Egipta.

Američki izaslanik će u četvrtak razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom u Ramallahu, na Zapadnoj obali.