Aljaska
0

Američki Hrvat Begich porazio senatora Stevensa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki Hrvat Mark Begich demokratski gradonačelnik najvećega grada na Aljasci - Anchoragea, porazio je republikanskog veterana, senatora Teda Stevensa u utrci za mjesto u Senatu koje je držao 40 godina, prema priopćenju Begicheva stožera u utorak i neslužbenim rezultatima izbornih dužnosnika.

Demokrat Begich povećao je vodstvo na 3724 glasa, nakon što je u utorak izborno povjerenstvo prebrojilo oko 24.000 glasova danih u odsutnosti.

U srijedu se treba prebrojiti još oko 2500 glasova, od građana Aljaske koji žive u inozemstvu, što ne može promijeniti rezultat utrke.

Prema konačnim rezultatima, Mark Begich dobio je 150.728 glasova, ili 47,7 posto, a Ted Stevens, kojemu je u utorak bio 85. rođendan, 147.004 glasa, ili 46,6 posto.

Begich je u 20 sati, po istočnoameričkome vremenu, izdao priopćenje u kojem je oglasio pobjedu. "Čast mi je da ću služiti Aljasci u Senatu SAD-a", istaknuo je.

Senator Stevens, koji je u Washingtonu na sjednici Senata, ni njegov ured nisu ništa priopćili, a Begich je rekao kako će to vjerojatno učiniti u srijedu.

S obzirom na tijesan rezultat, oba su ureda spominjala mogućnost ponovnog prebrojavanja glasova početkom prosinca. No, otkako je Aljaska prešla na strojno prebrojavanje glasova, nedavna ponovna prebrojavanja u konačnici su rezultirala s malim izmjenama.

Begich bi bio prvi demokrat koji predstavlja Aljasku u američkome Senatu u posljednjih gotovo 30 godina.

Za hrvatsku zajednicu u SAD-u, koja, prema posljednjem popisu, ima oko pola milijuna pripadnika, Begich bi bio prvi senator. U Predstavničkom domu Kongresa više je zastupnika hrvatskog podrijetla.

Mark je sin kongresnika Nicka Begicha, koji je poginuo 1972. u zrakoplovnoj nesreći. Djed po ocu, John Begich doselio se u SAD iz Hrvatske 1911. godine.

Begicheva pobjeda, ako bude potvrđena, dovela bi demokrate korak bliže većini od 60 mjesta u Senatu, koja jamči punu kontrolu nad donošenjem zakona.

Za građane Aljaske završetak prebrojavanja glasova dva tjedna nakon izbora znači kraj razdoblja "Uncle Teda", kako su ga nazivali. Stevens je u Senatu od 1968. godine i od tada nije imao neizvjesnu utrku za reizbor.

Stevens je osigurao milijarde dolara iz saveznog proračuna za Aljasku i predložio većinu saveznih zakona koji su se odnosili na Aljasku. Proglašen je "građaninom stoljeća na Aljasci", a državni Kongres nazvao je zračnu luku u Anchorageu njegovim imenom.

No, tjedan dana prije izbora, savezni sud u Washingtonu proglasio ga je krivim po sedam točaka optužnice za korupciju zbog neprijavljenih darova i radova na obiteljskoj kući, koje je izvela naftaška tvrtka "Vaco", vrijednih 250.000 dolara.

Stevens je peti američki senator u povijesti osuđen za kazneno djelo i prvi koji je nakon takve presude pokušao ponovno biti izabran u Senat.

Predsjednica izbornog povjerenstva na Aljasci Gail Fenumiai izjavila je kako se nada da će službeno proglašenje pobjednika biti u tjednu s 1. prosinca te da će Stevens tada imati pet dana da zatraži ponovno prebrojavanje glasova.