Osam ubijenih civila
0

Američki helikopteri napali selo u Siriji

FENA
Sirija je saopćila da su četiri američka helikoptera u nedjelju izvela napad na jedno selo unutar sirijske teritorije osam kilometara od granice s Irakom.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da je osam civila ubijeno u napadu čija je meta čini se bilo jedno gradilište te da je uložilo protest najvišim američkim i iračkim diplomatskim predstavnicima u Damasku zbog, kako je rečeno, „agresivnog čina“.

Još nema zvaničnih komentara administracije Georgea W. Busha u vezi s ovim incidentom, a ako bude potvrđeno da su američke snage izvele napad unutar sirijske teritorije, bio bi to prvi slučaj takve intervencije.

Predstavnik sirijske ambasade u Londonu je rekao BBC-u da ovaj napad nije bio isprovociran i da je užasnut zločinom protiv civila koji je izvršen na osnovu loših obavještajnih podataka.

On je dodao da Sirija zadržava pravo da odgovori na pravi način, a dopisnici kažu da se napad dogodio nedaleko od graničnog prijelaza koji je važna tačka za pobunjenike koji ulaze u Irak noseći novac i oružje.

Prema državnoj televiziji i novinskoj agenciji Sani, "četiri američka helikoptera su povrijedila sirijski zračni prostor u nedjelju oko 14.45 sati po srednjoevropskom vremenu.

"Američki vojnici nakon isckrcavanja iz helikoptera na juriš su zauzeli civilnu zgradu u izgradnji i pucali na radnike u njoj, pri čemu je osam osoba poginulo“ u selu Al-Sukkarija, u regiji Abu Kamal, oko 550 km sjeveroistočno od Damaska, u blizini iračke granice.

Ataše za medije pri sirijskoj ambasadi u Londonu Jihad Maqdisi najoštrije je osudio napad i opisao je ono što se desilo kao "akt agresije“ i zločin protiv civila.

"Aktuelna administracija u Washingtonu je ponovo pokazala da je neracionalna i da ne poštuje međunarodne zakone i ljudska prava. Naše ministarstvo vanjskih poslova priprema odgovor, ali svakako da ćemo zahtijevati razjašnjenje. Pritom zadržavamo pravo da odgovorimo na svaki primjeren način“, kazao je Jihad Maqdisi.

Sirijski ataše odbacuje optužbe da su se irački pobunjenici naoružavali preko sirijske granice.

"Sirija je na toj granici rasporedila više od 10 hiljada vojnika. Osim toga, ako imaju neke dokaze za to, zašto se nisu obratili sirijskoj vladi. Ne živimo u džungli. Napali su civilni objekt, ubili su civile. To samo pokazuje da su njihovi obavještajni podaci, ako ih je uopće bilo, pogrešni", dodao je Maqdisi.

Washington se za sada nije oglašavao povodom sirijskih optužbi, ali diplomatski urednik BBC-a Jonathan Marcus ističe kako nema sumnje da je cilj napada bila demonstracija sile.

Amerikanci su, primjećuje Marcus, izabrali neobičan trenutak za akciju, prvi upad američke vojske na sirijsku teritoriju iz Iraka: "Šta god da su bili lokalni vojni faktori koji su doveli do američke operacije u Siriji, takva operacija bi bila nezamisliva bez političke odluke na vrlo visokom nivou“, smatra Marcus.

On kaže da je ulazak pobunjenika i stranih boraca iz Sirije u Irak odavno kamen spoticanja u odnosima Damaska i Washingtona - Amerikanci tvrde da Sirijci ne čine dovoljno kako bi kontrolirali granicu, Sirijci tvrde da ih Amerikanci nepravedno optužuju za haos u Iraku za koji nisu odgovorni.

Osim Iraka, Washington optužuje Damask da destabilizira Liban, te da je prijatelj režima u Teheranu. Dvije strane su ipak ostvarile kontakte na relativno visokom nivou - američka državna tajnica Condoleezza Rice se prije nekoliko sedmica sastala sa sirijskim kolegom Walidom al-Muallimom, na marginama zasjedanja Glavne skupštine UN-a, ali tom prilikom nije bilo nekog pomaka. Washington je čak vrlo mlako primio inicijativu Turske da posreduje u mirovnim pregovorima Sirije i Izraela, navodi urednik BBC-a.

Evropa ima sasvim drugačiji pristup, smatra Jonathan Marcus: "Predvođene francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, grupa zemalja se zalaže za postepenu diplomatsku rehabilitaciju Sirije. No usprkos nagoveštajima neslaganja iz State Departmenta, administracija Georgea W. Busha čvrsto se drži svoje politike da neće pregovarati sa Sirijom sve dok Damask, kako to Amerikanci kažu, ne preuzme pozitivniju ulogu u regiji.“

Kako je Bushova republikanska administracija na putu da okonča mandat, američki upad mogao bi predstavljati oproštajni udarac Siriji. Ako na izborima u SAD-u pobijedi demokrat Barack Obama, Sirijci bi se vrlo brzo mogli naći za pregovaračkim stolom, budući da neki od njegovih najbližih saradnika zagovaraju razgovore s Damaskom o nizu pitanja, ocijenio je politički analitičar BBC-a Jonathan Marcus.