Procjene
0

Američki globalni uticaj će opasti do 2025.

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ekonomski i politički uticaj Sjedinjenih Američkih Država će se smanjivati u međunarodnoj zajednici tokom naredne dvije decenije, a svijet će postajati sve opasniji s manjkom hrane i vode, ali s oružjem u izobilju, objavile su u četvrtak američke obavještajne agencije.

Prema analizi Nacionalnoga obavještajnog savjeta "Globalni trendovi u 2025. godini" sadašnja finansijska kriza u njujorškom Wall Streetu predstavlja početak globalnoga ekonomskog rebalansa, a uloga američkog dolara kao glavne svjetske valute će oslabiti do tačke da će postati "prva među jednakima".

Ovaj izvještaj, kako prenosi Reuters, koji se zasniva na globalnom istraživanju stručnjaka kao i na trendovima analitičara američke obavještajne službe, pesimističniji je u odnosu na status SAD-a nego prethodne analize vršene svakih pet godina.

Međutim, prema službama, ishod će dijelom zavisiti i od akcija koje bude preduzimalo rukovodstvo u Washingtonu.

U izvještaju se navodi da će "sljedećih 20 godina tranzicije ka novom sistemu biti prepune rizika i da se će Kina i Indija najvjerovatnije pridružiti SAD-u na vrhu višepolarnog svijeta gdje će se takmičiti za uticaj."

Prema istom izvještaju, potencijal Rusije je manje izvjestan, ali će zato Iran, Turska i Indonezija dobijati sve veću moć.

Sistem novih tehnologija, lakših za obnovu, kao što su sunčeva energija i jačina vjetra, pružit će najbolju mogućnost za brzu i jeftinu tranziciju, podvlači se u izvještaju i dodaje da će "međunarodni sistem kakav je stvoren poslije Drugog svjetskog rata biti gotovo neprepoznatljiv 2025."

Iako će SAD najvjerovatnije ostati jedini najmoćniji protagonist, relativna jačina te države, čak i na vojnom planu, smanjivat će se kao i njen uticaj, zaključuje se u izvještaju.

Zvaničnici navode kako je planirano da objavljivanje ovog izvještaja bude spremno za novu administraciju Baracka Obame koji zvanično preuzima dužnost 20. januara.