Zbog štetnosti po zdravlje
0

Američki eksperti traže uvođenje poreza na šećer

Sarajevo-x.com
Šećer oštećuje zdravlje i izaziva ovisnost, poput alkohola i duhana, pa bi njegova konzumacija trebala biti stavljena pod kontrolu, smatraju američki eksperti. Njihova ideja je uvođenje poreza na šećer i zaslađivače, piše BBC.

Federacija za hranu i piće je saopćila da demoniziranje hrane nije korisno i da je rješenje u uravnoteženoj ishrani. Nekoliko zemalja je uvelo poreze na nezdravu hranu, Danska i Mađarska imaju poreze hranu sa zasićenim mastima, a Francuzi su odobrili porez na bezalkoholna pića.

Naučnici u SAD-u predlažu sličan zakon, jer su zabrinuti zbog dodatnog šećera i zaslađivača, kao i zbog korištenja previše šećera u ishrani. Potrošnja šećera je utrostručena širom svijeta u posljednjih 50 godina, a povezana je sa gojaznošću, visokim kvnim pritiskom i dijabetesom.

Ekspert i profesor Lustig koji se bavi gojaznošću kod djece rekao je da vlada treba razmisliti o uvođenju poreza, ograničavanju prodaje slatke hrane i pića tokom trajanja nastave, pa čak i zabraniti djeci da kupuju takve proizvode.

Naučnici priznaju da će to biti teška borba sa lobijima kojima oporezivanje šećera ne odgovara