Svijet
0

Američki eksperti pregledaju ruski radarski sistem u Azerbejdžanu

FENA
Foto: AFP; Gabala
Foto: AFP; Gabala
Grupa američkih vojnih eksperata počela je u utorak s pregledom radarske stanice u Gabeli, u Azerbejdžanu, koju Moskva predlaže kao alternativu američkom proturaketnom štitu u Evropi, izvještava novinar AFP-a s lica mjesta.

Grupa, koju predvodi brigadni general Patrick O'Reilly, zamjenik direktora američke Agencije za proturaketnu odbranu (MDA), sastoji se od šest eksperata, u pratnji ruskih i azerbejdžanskih stručnjaka, precizira američki zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Ova posjeta ima čisto "tehnički" karakter i nisu predviđeni nikakvi pregovori, upozorili su Amerikanci.

Ruski ambasador u Nakuu Vassil Istratov je izjavio da bi pregovori o zajedničkoj upotrebi radarske stanice u Gabeli, između ruskih i američkih vojnih dužnosnika, mogli uslijediti nakon posjete, u oktobru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je predložio u junu američkom predsjedniku Bushu da radije učestvuje u proturaketnom štitu koristeći postojeće instalacije u Azerbejdžanu nego raspoređujući nove u Evropi.

Radarska stanica u Gabeli, 200 km od Bakua, radi od 1984. i jedna je od najmoćnijih radarskih sistema proturaketne uzbune Sovjetskog Saveza. Međutim, na njoj nisu izvršene veće promjene od njenog puštanja u rad.