Svijet
0

Američki dužnosnici rade na novoj strategiji za Irak

FENA
David Petraeus; Foto: AFP
David Petraeus; Foto: AFP
Američki dužnosnici objavili su u srijedu da "tim za redizajn plana zajedničke kampanje" priprema novu diplomatsku i vojnu strategiju za Irak, koja bi prema očekivanjima trebala biti odobrena do kraja mjeseca, izvijestio je CNN.

Tim koji vode general David Petraeus, zapovjednik američkih snaga u Iraku, i ambasador SAD-a u Bagdadu Ryan Crocker, postavlja novi smjer s kojim bi se trebalo nastaviti u ratu što je ušao u petu godinu, kazali su dužnosnici za CNN.

Jedan od elemenata plana jest pokušati identificirati skupine ljudi, uključujući i sunitske ekstremiste i paravojne skupine, s kojima bi američki dužnosnici mogli pregovarati, primjerice o podjeli vlasti i sporazumu o prekidu vatre i pružanju ekonomske pomoći, kazali su izvori.

Oni za koje dužnosnici procijene da se ne mogu dogovarati, kao što su određeni da postanu bombaši samoubojice, ostati će meta vojnih snaga, rekli su izvori.

Dužnosnici su naveli nemogućnost da se trenutačna razina snaga zadrži preko ljeta, kao razlog za promjenu smjera u Iraku.