Doputovao u utorak
0

Američki diplomata u Kini poslije smrti Kim Jong Ila

FENA
Američki diplomata zadužen za Aziju Curt Campbell doputovao je u utorak u Kinu tokom turneje koja će ga odvesti još u Južnu Koreju i Japan radi razgovora o razvoju situacije u Sjevernoj Koreji nakon smrti Kim Jong Ila.

Campbell je došao u Peking i radi razgovora o američkom približavanju Mijanmaru koji je tokom niza godina izolacije i sankcija od strane Zapada bio upućen na prisniju saradnju s Kinom.

Pomoćnik državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik je u posjeti regiji radi razgovora o mogućnostima za ponovno pokretanje pregovora o odustajanju Sjeverne Koreje od nuklearnog programa u zamjenu za veću međunarodnu pomoć.

Campbell je najviši američki diplomata koji dolazi u regiju od Kimove smrti i imenovanja njegovog najmlađeg sina Kim Jong Una za naslednika, prenosi AP.

Kimova smrt je izazvala zabrinutost za stabilnost izolovane Sjeverne Koreje, ali zemlje s nuklearnim naoružanjem, koja se još od 90-ih godina prošlog stoljeća nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji i suočena je s nedostatkom hrane.

Nekoliko sati nakon objavljivanja vijesti o Kimovoj smrti 19. decembra, kineski ministar vanjskih poslova Jang Jieci je telefonom razgovarao s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton o važnosti očuvanja sigurnosti na Korejskom poluostrvu.

Kina je odmah nakon vijesti o Kimovoj smrti podržala njegovog naslednika Jong Una u nastojanju da očuva stabilnost zemlje.