Svijet
0

Američki diplomat u Moskvi radi razgovora o američkoj bazi u Kirgistanu

FENA
Američki diplomat doputovao je u Moskvu radi razgovora u ruskom ministarstvu vanjskih poslova o tranzitu opreme preko Rusije ka Afganistanu, objavio je u utorak glasnogovornik američke ambasade.

Ovo putovanje uslijedilo je nakon nedavne objave Kirgistana o zatvaranju američke vojne baze koja se koristi za snabdijevanje zapadnih snaga u Afganistanu.

Američki zamjenik državnog podsekretara Patrick Moon nalazi se u dvodnevnoj posjeti glavnom gradu Rusije, precizirao je glasnogovornik ambasade.

"Rusija je prije nekoliko sedmica dala suglasnost na prve isporuke. Trenutno razmatramo posljednje logističke detalje da počnemo s tranzitom roba", dodao je glasnogovornik.

Visoki ruski zvaničnici objavili su prošle sedmice da su dali "pozitivan odgovor" američkim zahtjevima za olakšanje tranzita materijala, osim oružja i municije, ka Afganistanu.

U Biškeku je glasnogovornik kirgistanskoga parlamenta objavio u utorak da se poslanici neće izjasniti "prije marta" o prijedlogu vladina zakona o zatvaranju američke vojne baze.

On je to objasnio time što poslanici očekuju da vide rezultate razgovora između SAD-a i Rusije o budućnosti ove baze.