Svijet
0

Američki diplomat isključio mogućnost podjele Kosova

FENA
Mogućnost podjele Kosova je isključena, ono će ostati cjelovito a problemi se mogu riješiti decentralizacijom vlasti, izjavio je novinarima u četvrtak u Mitrovici, na kraju trodnevnog posjeta Kosovu, pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Aziju Daniel Fried.

Prijedlog za rješenje statusa Kosova koji će izraditi glavni predstavnik UN-a u pregovorima Martti Ahtisaari mora sadržati odredbe kojima će se štititi povijesno naslijeđe svih zajednica na Kosovu kao i odredbe o decentralizaciji, rekao je Fried i dodao da će Kontaktna skupina nastojati naći rješenje za Kosovo "ove godine i to pregovorima". Podsjetio je da su članovi Kontaktne skupine "jasno rekli da nijedna strana ne može jednostrano blokirati proces određivanja statusa Kosova".

Fried je izjavio da će "međunarodna zajednica ostati nazočna na ovim prostorima i po donošenju odluke o statusu Kosova" kako bi pomogla primjeni novih rješenja.

Fried je naglasio da bi rješenje postignuto pregovorima bilo najpoželjnije i da bi status Kosova trebao značiti da nema povratka na stanje prije 1999. kao i to da je status quo neodrživ.

Nakon razgovora s predstavnicima UNMIK-a u Mitrovici, američki je diplomat razgovarao i s predstavnicima srpske zajednice koje je pozvao na uključivanje u kosovske institucije rekavši da u tome imaju potporu američke vlade.

"Kosovo treba biti višenacionalno i pripadnici srpske zajednice trebaju imati sigurnu budućnost na Kosovu", izjavio je Fried.

Čelnik Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da je ohrabren razgovorom s Friedom i dodao da srpska zajednica računa na nazočnost međunarodne zajednice na Kosovu te da bi jamstva Kontaktne skupine i posebice SAD-a mogla Srbima na Kosovu donijeti neki novi početak.