Pomoć Japanu
0

Američki Crveni križ prikupio osam miliona dolara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki Crveni križ prikupio je gotovo osam miliona dolara za žrtve potresa i cunamija u Japanu, dok su američka preduzeća najavila donacije u vrijednosti od nekoliko miliona dolara, saopćili su u ponedjeljak njihovi predstavnici.

Američki Crveni križ sakupio je 7,75 miliona dolara u nedjelju poslijepodne, od čega 1,1 milion donacija obećanih SMS porukama, izjavio je glasnogovornik organizacije, koji je precizirao da će objedinjena sredstva biti poslana odgovarajućoj japanskoj organizaciji.

Mnoge druge organizacije, među kojima Američka vojska spasa, uputile su pozive za donacije žrtvama potresa jačine 8,9 stepeni, koji se dogodio u petak u japanskom arhipelagu, a iza kojega je uslijedio cunami.

Američka preduzeća koja imaju poslovne veze s japanskim arhipelagom također su najavila donacije. General Electric, koji je reaktorima snabdio nuklearnu centralu Fukushima 1, oštećenu u katastrofi, saopćio je da će donirati pet miliona dolara za žrtve i ponudio je tehničku pomoć.

Div Wall Streeta Goldman Sachs saopćio je da će dati pomoć od 6,1 miliona dolara, a Morgan Stanley pomoć od 1,2 miliona dolara.