Istraživanje javnosti
0

Američki birači kažu "ne" Palin i Trumpu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prema rezultatima istraživanja objavljenim u srijedu gotovo 60 posto Amerikanaca nikada ne bi podržalo predsjedničku kandidaturu bivše guvernerke Aljaske Sarah Palin ni poslovnog čovjeka i milijardera Donalda Trumpa.

No prema istraživanju koje je na 1.408 potencijalnih birača proveo tim sa Univerziteta Quinnipiac, oko polovine bi ih razmislilo ili bi rado podržalo kandidaturu bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneyja ili bivšeg guvernera države Arkansas Mikea Huckabeeja na izborima u novembru 2012.

"Teško je pohvatati konce kad su republikanski kandidati za izbore 2012. posrijedi. Mnogi među njima nisu dobro poznati, a oni poznatiji nisu omiljeni", rekao je zamjenik direktora Instituta za istraživanje javnog mišljenja pri Univerzitetu Quinnipiac Peter Brown.

"Mitt Romney i Mike Huckabee su u najboljoj formi. Sarah Palin i Donald Trump - slikovito ću kazati - nikad neće dobiti drugu šansu da ostave prvi dojam", izjavio je Brown.

Među 613 republikanskih birača i onih koji su skloni republikancima, favorit za republikanskog predsjedničkog kandidata s 18 posto glasova je Romney, a odmah iza njega su Huckabee i Palin s 15 posto te Trump s 12 posto glasova.