Svijet
0

Američki ateisti osnivaju "svjetovni lobi"

FENA
Amerikanci koji ne vjeruju u Boga te se protive sve jačem utjecaju takozvane vjerske desnice na javni život okupljaju se u "ateistički lobi", piše dnevnik Christian Science Monitor od četvrtka.

"Amerika je vrlo pobožna zemlja. U anketama se kao ateisti izjašnjava tek između 2 do 9 posto građana. No, u zemlji s 300 miliona stanovnika i dva posto ljudi je mnogo", piše list iz Bostona.

Ateiste ili agnostike, kojih je u Americi mnogo više od ateista, najviše smeta prisutnost vjere u javnom životu: pogotovo, recimo, činjenica da neke crkve u pitanje dovode i znanstvene činjenice poput Darwinove teorije evolucije ili pak nastoje blokirati napredak znanosti, naprimjer zabranom javnog finansiranja istraživanja matičnih stanica.

"Svjetovni lobi" najavljuje žustriju borbu za prava ateista i agnostika te je objavio i svoju prvu inicijativu. Građane se poziva da 'otkriju' vladinog dužnosnika ili političara uopće koji javno priznaje da ne vjeruje u Boga.

Američke ateiste brine činjenica što, prema anketama, najmanje polovica Amerikanaca na izborima ne bi glasala za kandidata koji ne vjeruje u Boga. To ukazuje na činjenicu da postoji svojevrsna diskriminacija, koja je protivna i američkom ustavu, koji traži da za javnu funkciju ne smije postojati takozvani 'vjerski lakmus test', piše Christian Science Monitor.