Moskva
0

Američki ambasador tvrdi da su Rusija i SAD nudile mito

FENA
Michael McFaul
Michael McFaul
Državno tužilaštvo Kirgistana pripremilo je zvaničan poziv ambasadoru SAD-a u Moskvi Michaelu McFaulu da razjasni tvrdnju da su ruske vlasti prije četiri godine ponudile mito tadašnjem predsjedniku Kurmanbeku Bakijevu da bi otkazao gostoprimstvo Amerikancima u vojnoj bazi na aerodromu Manas u Bišeku.

McFaul je navodno to izjavio 25. maja u razgovoru sa studentima prestižne moskovske Više škole ekonomije, a tom prilikom je rekao da su i američke vlasti također ponudile mito da bi zadržale prisustvo u bazi, ali da je bila riječ o "deset puta" manjoj sumi.

Ova saznanja iznio je kirgistanski sedmičnik "Delo", navodeći da je tužilaštvo te bivše sovjetske republike započelo provjere na osnovu izjava američkog diplomate, kao i da će od njega zvanično zatražiti da pruži "konkretne činjenice" ako ih ima, prenio je Tanjug.

"Vaša država (Rusija) potkupila je Kirgistan da bi Amerikanci bili izbačeni iz Manasa", rekao je McFaul studentima, a zatim "priznao" da su i Amerikanci pokušali da podmite kirgistanske vlasti sa "deset puta manjom sumom" kako bi zadržali vojnu bazu, ali nije imenova Kirgistance kojima su ponudili mito.

U međuvremenu oštro je reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije koje je ocijenilo da zbunjujuće ocjene američkog ambasadora idu "daleko izvan granica diplomatskog ponašanja i predstavljaju namjerno iskrivljavanje niza aspekata rusko-američkog dijaloga".

"Mi ne koristimo duboko ukorijenjeni američki pojam 'sfera utjecaja' u praktičnoj politici. Što se tiče aerodroma Manas, McFaul bolje zna kakav mito i kome ga je davao Washington. Mi razumijemo da je tamo sada druga administracija, ali ostaje problem predvidivosti i transparentnosti američkih aktivnosti u centralnoj Aziji. Ambasador bi makar trebalo da je u stanju da objasni raskorak između riječi i djela", navelo je rusko ministarstvo.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland navela je da je izjava McFaula "pogrešno shvaćena", jer "on nije profesionalni diplomat, pa zbog toga govori jasno i jednostavno".

Ona je istakla da je McFaul pokušao da objasni da i Rusija i SAD imaju jaku vezu u Kirgistanu i da ta zemlja igra važnu ulogu u pružanju podrške operacijama Međunarodnih sigurnosnih snaga za pomoć Afganistanu.

Vlade Kirgistana i SAD-a potpisale su 2009. godine sporazum o osnivanju tranzitnog centra na aerodromu Manas gdje je ranije bila zrakoplovna baza za tranzit robe, ali ne i oružja za Afganistan.

Bivši predsjednik Kirgistana Bakijev predložio je američkom predsjedniku Baracku Obami da baza služi isključivo za tranzit nevojnih tereta, a SAD su prijavile da su povećale godišnju finansijsku pomoć Kirgistanu sa 25 na 41 milion eura i obećale još 30 miliona za modernizaciju sistema zračnog saobraćaja u toj zemlji.

Nova vlada Kirgistana koja je došla poslije revolucije 2010. godine obećala je da neće prekidati ranije sklopljene ugovore, dok je 2012. godine premijer rekao da će sudbina baze u Manasu biti riješena u saradnji s Organizacijom ugovora o kolektivnoj sigurnosti.

Međutim, aktuelni predsjednik Almazbek Atambajev najavio je da će poslije 2014. godine SAD morati da napusti bazu u Manasu, jer je to civilni aerodrome i zbog toga što će to biti sigurnije za zemlju.

Američki ambasador McFaul odmah po stupanju na dužnost 16. januara ove godine izazvao je skandal jer se već sutradan sastao s liderima ruske opozicije prije nego što je obavio zvanične kontakte s domaćinima, a u međuvremenu nije bio u žiži tamošnje javnosti.