Svijet
0

Američki agenti u potrazi za kidnapovanim djevojčicama u Nigeriji

Klix.ba
Avioni SAD učestvuju u potrazi za djevojčicama koje je kidnapovala islamistička grupa Boko Haram u Nigeriji, saopštio je danas neimenovani američki zvaničnik.

Američki avioni lete nad Nigerijom uz dozvolu nigerijske vlade u okviru misije prikupljanja obavještajnih podataka, nadziranja i otkrivanja blizu 300 otetih djevojčica, a Washington dijeli sa vladom u Abudži i svoje komercijalne satelitske snimke, prenio je BBC.

Tip američkih letjelica koje su u misiji nije otkriven, ali SAD ima sofisticirane avione koji mogu da "čuju" širok spektar razgovora putem mobilnih telefona i drugih oblika telekomunikacije.

Tim od oko 30 američkih stručnjaka, pripadnika FBI, ministarstva odbrane kao i drugih državnih ministarstava, nalazi se u Nigeriji.

Pojedini američki zvaničnici saopštili su da postoji mogućnost da se u potragu za djevojčicama uključe i američke bespilotne letjelice, naveo je BBC.

Ekstremisti su jučer objelodanili snimak sa oko 130 otetih učenica, koje će, kako su naveli, biti puštene samo ako budu oslobođeni pritvoreni ekstremisti, što su vlasti Nigerije odbile.

Američki obavještajni stručnjaci rade na eventualnom utvrđivanju lokacije na kojoj je napravljen snimak koji je u ponedjeljak objelodanjen, a lider u gradu Čibok, odakle su otete djevojčcice, rekao je da bi po vegetaciji na snimku to mogao da bude rezervat Sambisa.

Izvještač BBC zaključuje da će doći do neke vrste pregovora jer je u Nigeriji prisutan ogroman broj međunarodnih savjetnika, uključujući pregovarača u talačkim krizama.

Velika Britanija, Francuska i Kina već su poslale svoje timove stručnjaka koji pomažu na terenu nigerijskoj vladi, a u potragu se uključuje i izraelski antiteroristički tim.

Ukupno 276 djevojaka oteto je 14. aprila u Čiboku, na sjeveroistoku Nigerije, u državi Borno, gdje živi veliki broj kršćana. Oko 233 se još vode kao nestale.

Boko Haram, čiji naziv na lokalnom hausa jeziku znači "zapadno obrazovanje je zabranjeno", rekla je da djevojke nije trebalo da idu u školu već da se udaju.

Boko Haram vodi nasilnu kampanju protiv nigerijske vlade od 2009. godine.

Vezani članci