SAD
0

Američki agenti pronašli Allena Stanforda

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Agenti FBI-a u američkoj saveznoj državi Virginia predali su teksaškom milijarderu Allenu Stanfordu dokumente kojim ga tereti američka agencija za finansijski nadzor (SEC).

Za Stanforda, koji je nestao iz javnosti u utorak kada je optužen od SEC-a za prevaru vrijednu osam milijardi dolara, vjerovalo se da je u području Richmonda.

SEC je pokrenuo građansku parnicu na sudu opisujući slučaj kao "prevaru šokantnih razmjera".

On nije u pritvoru i nije optužen ni za jedno krivično djelo.

Zvaničnici američkog ministarstva pravde, koji se bave krivičnim postupcima, jasno su, međutim, stavili do znanja da će pokrenuti vlastitu istragu.

Portparol FBI-a Richard Kolko izjavio je da su agenti FBI-a, djelujući po zahtjevu SEC-a, Stanfordu predali dokumente u gradu Fredericksburgu u Virginiji.

Teksaški zaljubljenik u kriket optužen je da je privlačio ulagače obećanjima o neprimjerenim i neutemeljeno visokim povratima novca za njihove certifikate i ostala ulaganja.

SEC bi trebao predati dokumente kako bi osigurao da je on predao svoj pasoš i da je upoznat s postupkom pokrenutim protiv njega, javlja dopisnik BBC-ja iz Washingtona Richard Lister.

Naglašavajući da Stanford nije uhapšen, Kolko je izjavio da ne zna da li je on zapravo predao svoj pasoš.

Dajući nekoliko detalja, on je izjavio da su agenti iz ureda FBI-a u Richmondu u Virginiji "locirali i identificirali predsjedavajućeg Finansijske grupe Stanford, Allena Stanforda, u području Fredericksburga u Virginiji".

Papiri su predati oko 13,45 u četvrtak po lokalnom vremenu dok je Stanford sjedio u automobilu, a vlasti ne vjeruju da se on namjerno krio od njih, izjavio je neimenovani policijski zvaničnik za Associated Press.

ABC News citirao je riječi jednog od lobista milijardera, Bena Barnesa, kako kaže da je Stanford bio "veoma deprimiran".

"On je nastojao da se okonča potjera za njim i sam je prišao zvaničnicima američkog ministarstva pravde", kazao je Barnes.

Otac sir Allena, James Stanford, izjavio je za AP u Mexiji u Teksasu kako se nada da su navodi protiv njegov sina neistiniti.

"Nisam znao apsolutno ništa o tome", izjavio je 81-godišnji Stanford, koji je naveden kao počasni predsjednik i direktror Stanford finansijske grupe.

"Bio bih potpuno iznenađen da ima imalo istine u tome. I bio bih razočaran, slomljenog srca", kazao je.

Upitan kakav bi savjet dao sinu, on je odgovorio: "Uradi pravu stvar."

Prije toga su Peru i Venecuela postale posljednje zemlje koje su intervenirale u svojim lokalnim bankama koje je kontrolirala Stanford grupa.

Peruanska finansijska regulatorna agencija prekinula je lokalne operacije Stanford finansijske grupe na 30 dana, a Venecuela je objavila da će preuzeti kontrolu nad Stanford bankom Venecuela.

Panama, Ekvador i Antigva također su poduzeli akcije nakon što je javljeno o optužbama protiv sir Allena.

Regulatori se nadaju da će umiriti mušterije zabrinute svojim ulaganjima dok su se redovi zabrinutih ulagača povezanih s njim formirali u SAD-u, na Karibima i u Latinskoj Americi.

Sudija građanskog suda u SAD-u zamrznuo je sredstva Stanforda i njegove filijale sa sjedištem u Antigvi, Međunarodne banke Standford (SIB), te druge njegove kompanije, investicijskog savjetnika, Stanford Capital Management.