SAD
0

Američke televizijske zvijezde s Obamom na putu u Evropu i Bliski Istok

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Demokratski kandidat za Bijelu kuću Barack Obama, na svoje prvo putovanje u Evropu i Bliski Istok, nalazit će se u pratnji novinarskih zvijezda američkih televizijskih kanala, izvještava u četvrtak New York Times.

Charles Gibson s kanala ABC, Brian Williams s kanala NBC i Kate Kouric sa CBS-a, tri voditeljske zvijezde glavnih televizijskih dnevnika, pratit će Obamu u Jordan, Izrael, Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju iduće nedjelje.

Ukupno 40 novinara putovat će s njim.

U martu, kada je republikanski kandidat John McCain putovao u Evropu i Bliski Istok, većina američkih televizijskih novinara ostala je u svojim studijima u New Yorku.

Prema Tyndall Reportu, institutu koji nadzire televizijske medije, televizijski dnevnici ABC-a, NBC-a i CBS-a, koje ukupno prati 20 miliona televizijskih gledalaca, posvetili su Obami 114 minuta vremana od juna, u odnosu na 48 minuta, koliko je posvećeno McCainu.

Zvaničnik CBS-a Paul Friedman objasnio je za New York Times da se ovo izuzetno medijsko praćenje putovanja Baracka Obame pravda "prvim putovanjem" u inozemstvo senatora iz Illinoisa.

Ova velika medijska pratnja, koja se pridaje senatoru Obami tokom njegovoga puta, mogla bi mu pomoći ako se sve dobro bude odvijalo. Međutim, u slučaju nekog gafa ili incidenta, to bi moglo biti za kandidata kontraproduktivno, smatra New York Times.