Svijet
0

Američke firme umiješane u špijunažu NSA-e u Njemačkoj

FENA
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Privatne američke kompanije igraju značajnu ulogu u američkom špijuniranju u Njemačkoj, a najmanje 90 takvih firmi pomaže u snabdijevanju Washingtona povjerljivim informacijama, navodi njemački nedjeljnik "Stern".

Te kompanije rade "ruku pod ruku" s američkim obavještajnim službama, pružajući im usluge i sigurnost i održavajući informacione tehnološke mreže, piše "Stern".

Kako se navodi u tekstu, grupa od 30-ak firmi izvodi špijunske operacije za Centralnu obavještajnu agenciju (CIA) i Nacionalnu službu sigurnosti (NSA), kao i za američku vojnoobavještajnu službu.

-One (privatne američke kompanije) pomažu u koordiniranju operacija agenata, u analiziranju presretnutih razgovora i obuci vojnika u špijunskim tehnikama, a vjeruje se i da su umiješane u planiranje pogubnih operacija bespilotnim letjelicama u Africi iz Stuttgarta", piše njemački dnevnik.

Najveća među tim firmama je, prema pisanju "Sterna", kompanija "Booz Allen Hamilton", za koju je radio i sada odbjegli saradnik NSA-e Edward Snowden, koji je objavio veliki broj povjerljivih informacija o aktivnostima te službe.

Njemački nedjeljnik navodi da je tekst bazirao na tajnim oglasima za posao, javnim profilima članova osoblja američkih firmi i ugovorima između službi američke vlade i kompanija do kojih je uspio da dođe.

Navodi da je NSA provodila masovne špijunske operacije u Njemačkoj, uključujući prisluškivanje mobilnog telefona kancelarke Angele Merkel, izazvali su krizu u transatlantskim odnosima, podsjeća AFP.

Glavni vanjskopolitički i obavještajni savjetnici kancelarke Merkel otputovali su jučer u Washington da bi od američkih zvaničnika zatražili objašnjenje o špijunskim aktivnostima SAD-a u Njemačkoj.

U posljednjih nedjelju dana, otkako su objelodanjeni podaci o špijunskim aktivnostima SAD-a u Evropi, u Washingtonu su boravili brojni visoki zvaničnici Njemačke i Evropske unije.

Kasnije ove nedjelje u Washington će otputovati i šefovi njemačkih domaćih i stranih obavještajnih agencija, javio je Reuters.

Merkel je ranije zatražila da se do kraja godine uspostavi dogovor SAD-a i Berlina i Pariza o nešpijuniranju i obustavi ilegalno prisluškivanje američkih saveznika u Evropi, prenosi Tanjug.