Svijet
0

Američka vojska: Zračni udari u Pakistanu bili su opravdani

FENA
Foto: AFP/Graphic
Foto: AFP/Graphic
Američka vojska tvrdi da je snimak smrtonosnih zračnih udara na afganistansko-pakistanskoj granici dokaz da su američke snage napale protalibanske militante.

Američki zvaničnici u četvrtak su objavili snimak zračnih udara u kojima je ubijeno 11 pakistanskih vojnika, tvrdeći da su vojnici djelovali u samoodbrani nakon što su ih napali talibanski militanti. Snimak je postavljen na web site BBC-ja.

Pakistanska vojska tvrdi da su njeni vojnici poginuli kao rezultat "neisprovociranog i kukavičkog čina". Incident se desio na graničnom položaju u planinskoj regiji Gora Prai, prekoputa afganistanske pokrajine Kunar.

Pakistanska vlada pozvala je američkog ambasadora kako bi mu uručila protest, javio je BBC.

Mutni, crno-bijeli snimak koji je napravio špijunski avion bez posade prikazuje grupu ljudi kako ispaljuju vatru iz pušaka i ručnih raketnih bacača iz klanca na koalicijske vojnike, koji su bili van dometa kamere. Snimak prati glas koji objašnjava šta se desilo u području opisanom kao klanac u afganistanskoj pokrajini Kunar, oko 200 metara od pakistanske granice.

Glas tvrdi da su koalicijski vojnici bili u izviđačkoj misiji i da su čekali na helikopter da ih izvuče.

Američki State Department saopćio je da je pogibija pakistanskih vojnika u zračnim udarima za žaljenje.

Američki vojni portparol u Afganistanu izjavio je da su zračni udari pokrenuti nakon upada "antiafganistanskih snaga" a zvaničnici Pentagona tvrde da su udari bili koordinirani s Pakistanicima, javio je Washington Post.

Pakistanska vojska, ipak, tvrdi da je napad bio "potuno neisprovociran i kukavički". Premijer Yousuf Raza Ghilani izjavio je da Pakistan "najoštrije osuđuje" zračne udare, prenosi UPI.