Fizička bol nije uvijek dovoljna
34

Američka vojska za torturu koristi katoličku heavy metal muziku

Klix.ba
Da se tortura ne mora uvijek odnositi na nanošenje fizičke boli pokazuje i činjenica da američka vojska za torturu iračkih militanata koristi muziku katoličkog heavy metal benda Demon Hunter.

Vojska je počela koristiti muziku ovog benda nakon što su članovi benda Metallica zahtijevali da se za torturu zatvorenika prestane koristiti njihova muzika.

Američki specijalci koji su učestvovali u ubistvu Osame bin Ladena su za magazin Esquire rekli da se prije korištenja muzike benda Demon Hunters za dobijanje informacija od zarobljenika koristila muzika planetarno popularne Metallice.

"Kada je rat u Iraku tek počeo koristili smo Metallicu za lakše dobijanje informacija od naših zarobljenika", rekao je glasnogovornik specijalaca.

"Bend Demon Hunters nam je poslao svoje CD-ove. Rekli su da oni podržavaju ono što mi radimo i pjevaju o tome", kazao je jedan od specijalaca.

"Jedan dio mene je bio ponosan što su izabrali Metallicu, a drugi dio mene je bio veoma tužan. Mi smo protiv nasilja. Nemamo ništa s ovim i ne želimo da se miješamo u politiku. Politika i muzika se ne miješaju", kazao je James Hetfield, frontmen Metallice.