Svijet
0

Američka vojska vjeruje da je Moqtada Sadr u Iranu

FENA
Moqtada al-Sadr
Moqtada al-Sadr
Radikalni irački šiitski vođa Moqtada Sadr je najvjerovatnije u Iranu, a neki elementi njegove milicije, Mahdijeve vojske, bi mogli da djeluju izvan njegove kontrole, izjavio je u petak u Iraku jedan američki pukovnik.

Iako se skriva u Iranu, kako smatraju Amerikanci, Moqtada Sadr se pojavio u maju, a zatim u junu u svojoj džamiji u Kufi, blizu svetog šiitskog grada Nadžafa.

Pukovnik John Castles je kazao na jednoj video konferenciji da se boji da će biti više napada kako se približava objavljivanje izvještaja o sitauciji u Iraku polovinom septembra u Washingtonu.

Oficir je izjavio da je američka vojska ubila 30 "terorista u noći sa srijede na četvrtak u Sadr Cityju", šiitskom uporištu na sjeveru Bagdada

Američki vojnici su tražili ćelije terorista osumnjičenih da se bave trgovinom bombi koje probijaju oklopna vozila, kazao je pukovnik Castles. SAD smatra da te bombe dolaze iz Irana.

Mahdijeva vojska, koja prema procjenama broji od 10.000 do 60.000 boraca, uživa veliku podršku bagdadskih šiita i siromašnih klasa u gradovina na jugu Iraka.