Svijet
0

Američka vojska uhapsila četiri pripadnika al-Qaide u Mosulu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka vojska objavila je u četvrtak da je uhapsila četiri pripadnika al-Qaide u Mosulu, na sjeveru Iraka, dan nakon što je objavila smrt druge ličnosti iračkog ogranka ekstremističke mreže al-Qaida.

"Koalicione snage nastavile su da gone al-Qaidu van Iraka, ciljajući teroriste tokom operacija u Mosulu", uporištu ekstremističke mreže, javila je američka komanda.

"Koalicione snage uhapsile su u srijedu dvojicu osumnjičenika", naglasila je američka vojska.

U četvrtak su "dva druga terorista" uhapšena u operaciji koja je ciljala "regionalnu upravu al-Qaide" u Mosulu, javio je isti izvor, prenio je AFP.

Američke jedinice napale su 5. oktobra jednu zgradu u Mosulu, 370 km sjeverno od Bagdada, u kojoj su se krili pripadnici al-Qaide.

"Pet terorista" ubijeno je u operaciji, među kojima i Abu Qaswaraha, druga ličnost iračke struje al-Qaida, javila je američka vojska.

Abu Qaswarah (43) bio je zvaničnik Al-Qaide za sjever Iraka, najopasniji region u zemlji, prema američkoj vojsci.

Vojska je saopćila da je Abu Qaswarah, poznat i kao Abu Sara, bio lider al-Qaide u sjevernom Iraku dok nije ubijen tokom operacije u Mosulu 5 oktobra.

Američka vojska je saopćila da je smrt tog ekstremiste, rođenog u Maroku, uzrokovala „veliki poremećaj“ u mreži al-Qaida. Međutim, predstavnik Pentagona Brian Williams ukazao je da će američke snage nastaviti da neutrališu ćelije al-Qaide.

Nezavisno od toga, švedska sigurnosna policija je jučer je saopćila da je, ranije ovog mjeseca, jedan Šveđanin marokanskog porijekla ubijen u sukobu s američkim snagama u sjevernom Iraku. Navodi se da je taj čovek osumnjičen da je pripadao iračkom rukovodstvu al-Qaide.

Švedska policija je saopćila da su je američke vlasti informirale o smrti spomenutog ekstremiste. Nije jasno da li se švedsko saopćenje odnosi na smrt Abu Qaswaraha.

U međuvremenu, irački funkcioneri saopćavaju da su sastavili nacrt sporazuma kojim se zahtijeva povlačenje američkih trupa do 2011. godine, osim u slučaju da se od njih zatraži da ostanu duže.

Vlada u Bagdadu je saopćila kako je također sastavila kompromisni plan koji se tiče imuniteta američkog vojnog osoblja u Iraku. Tim nacrtom bi Sjedinjene Države imale jurisdikciju nad američkim vojnicima na dužnosti, ali bi Irak sudio svim pripadnicima američkih snaga osumnjičenim za zločine počinjene na dužnosti.

Spomenuti nacrt, koji zamenjuje mandat UN-a o stranim snagama, koji ističe krajem decembra, tek treba da odobre irački zakonodavci i američka strana. Američki funkcioneri su istakli da konačni sporazum nije postignut.

Inače, iračka vlada je kritikovala komandanta američkih snaga zbog toga što je optužio Iran da nastoji da podmiti iračke zakonodavce da potkopaju taj sporazum.