Svijet
0

Američka vojska u Iraku ubila 23 pobunjenika

FENA
Američka vojska objavila je u utorak da je ubila "23 pobunjenika" u dva dana sukoba uz zračne napade blizu Ramadija, gdje su koalicione snage imale za cilj bivša uporišta sunitskog ustanka.

Sukobi su počeli u subotu navečer kada su "koalicione snage napadnute u pucnjavi iz lakog oružja koja ja dolazila s dva kamiona". Sukobi su nastavljeni sve do nedjelje, precizira vojska u svom saopćenju.

Američki vojnici su tada odgovorili na vatru i uz podršku helikoptera nastavili goniti napadače koji su pobjegli. U napadu su uništeni kamioni s oružjem, municijom i eksplozivom.

Tokom operacije potrage, vojnici su otkrili tijela 22 pobunjenika od kojih sedam s eksplozivnim pojasom i 24 ručne bombe te mnogobrojnim drugim oružjem, navodi se u saopćenju.

Jedan pobunjenik je ubijen ranije a dva su uhapšena.

Ova grupa pobunjenika je pokušala da se "probije do operativne baze u Anbaru", bastionu sunitskog ustanka u kojem je sigurnosna situacija poboljšana tokom zadnjih mjeseci, posebno otkako su se lokalna plemena pridružila koalicionim snagama u borbu protiv Al-Qaide, izvještava isti izvor.