Irak
0

Američka vojska se povlači do kraja 2011?

FENA
SAD i Irak su se, u načelu, dogovorili da se američke snage u potpunosti povuku iz te arapske zemlje do kraja 2011. godine ako situacija u Iraku bude relativno stabilna, prenosi danas američka štampa.

„Washington post" je javio, pozivajući se na američke i iračke zvaničnike, da su se dvije vlade usaglasile oko prijedloga sporazuma koji treba da zamijeni dosadašnji mandat koji je snagama SAD-a u toj zemlji prije pet godina odobrilo Vijeće sigurnosti i koji ističe u decembru.

U okviru tog sporazuma, dogovoreno je da se američki vojnici povuku iz iračkih gradova i sela do sredine sljedeće godine, a iz Iraka do kraja 2011. ako okolnosti to budu dozvolile.

"New York Times" je naglasio da su američki zvaničnici nazvali taj rok "ciljem kome se teži", a ne fiksnim datumom.

Američka državna tajnica Condoleezze Rice doputovala je jučer u posjetu Bagdadu kako bi s Malikijem razgovarala o uvjetima sporazuma.

Rice je najavila da će sporazum biti vrlo brzo postignut, što su potvrdili i irački zvaničnici, ali nije željela da se izjašnjava ni oko kakvih rokova.

"Uvijek smo govorili da uloga, misija i veličina američkih snaga ovdje... zavisi od uvjeta na terenu", rekla je ona na konferenciji za štampu u Bagdadu.

Glavni irački pregovarač, Muhamed Hamud, precizirao je da sporazum sadrži dva datuma: 30. juna 2009. za povlačenje američkih vojnika iz gradova i sela i 31. decembra 2011. za potpuno povlačenje borbenih snaga iz Iraka.

Hamud je, ipak, potvrdio da će rokovi zavisiti od sigurnosne situacije na terenu.

Još treba da se utvrde neki detalji sporazuma, poput pitanja pod čiju jurisdikciju će potpadati Amerikanci koji počine neki zločin u Iraku.

Sporazum treba da odobre irački premijer Nuri al-Maliki i drugi lideri prije nego što se o njemu bude izjasnio irački parlament. Administracija američkog predsjednika Georgea Busha podržava dogovor, naveli su izvori s obje strane.