Svijet
0

Američka vojska postavila proturaketni radar u Izraelu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropska komanda američke vojske razmjestila je radarski sistem za blagovremeno upozoravanje u Izraelu, što će ubrzati reakcije na mogući iranski raketni napad, prenijeli su u nedjelju izraelski mediji pisanje vašingtonskog magazina Defense News.

Uz sistem je u Izrael došao tim od 120 ljudi, čime je označeno prvo stalno prisustvo američkoga vojnog osoblja u toj zemlji.

Pozivajući se na njemačke izvore, sedmičnik piše da je više od deset aviona prebacilo radarski sistem, tehničare, stručnjake za odrzavanje i sigurnost i opremu u Izrael 21. septembra u zračnu bazu Nevatim u pustinji Negev.

Radar dometa više od 2000 km još nije operatavan, a izraelski mediji podsjećaju da je isti takav razmješten u posljednje dvije godine u Japanu protiv mogućih raketnih napada iz Sjeverne Koreje.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva odbrane izjavio je međutim kako "nema saznanja o tom raspoređivanju", prenijele su agencije.

Američki ministar odbrane Robert Gates pristao je razmotriti mogućnost raspoređivanja takvog radara u Izraelu, kazao je krajem jula visoki dužnosnik Pentagona.

"Ideja je da se pomogne Izraelu u stvaranju kapaciteta proturaketne odbrane na više razina kako bi se zaštitio od svake vrste prijetnja u regiji, bližoj i daljoj", izjavio je dužnosnik.