David Petraus
0

"Američka vojska bi se mogla povući iz Iraka do sredine 2009."

FENA
Dnevnik Financial Times, pišući o sudbini američkoga daljnjeg angažmana u Iraku, objavljuje u četvrtak razgovor s glavnim zapovjednikom američkih snaga u toj zemlji Davidom Petraeusom, koji najavljuje da bi se američki vojnici do polovine 2009. mogli potpuno povući iz Bagdada.

To bi, ocjenjuje dnevnik, imalo izuzetan simboličan značaj kada se uzme u obzir nasilje koje je haralo prijestonicom 2006. i 2007. godine.

General Petraeus je ocijenio u intervjuu da se sveukupno stanje u Iraku od početka 2007. godine, kada je preuzeo dužnost, dramatično promijenilo, te da je broj napada s blizu dvije stotine opao na oko dvadesetak dnevno. To, kaže on, otvara nade u daljnje smirivanje stanja u zemlji.

Vojni stručnjaci, piše Financial Times, pad nasilja pripisuju prethodnom povećanju broja američkih vojnika u Iraku, primirju kojeg se pridržavaju šiitske milicije, ali i pojavi pretežno sunitskog pokreta Sinova Iraka, čijih se sto hiljada pripadnika priključilo Amerikancima u borbi protiv sljedbenika Al-Qaide.

Financial Times ističe da ocjene generala Petraeusa dolaze u vrijeme kada Sjedinjene Države s iračkim vlastima finaliziraju sporazum o dugoročnom sigurnosnom aranžmanu prema kojem bi američke snage trebalo da napuste gradove u Iraku do sredine 2009., a potom i čitavu zemlju do 2011. godine.