Optužbe za urotu i prevaru
0

Američka vlada blokirala stranice PokerStars, Full Tilt i Apsolute Poker

Sarajevo-x.com
Američka vlada je prošle sedmice blokirala online poker stranice PokerStars, Full Tilt i Apsolute Poker, te pokrenula istragu protiv njih koja se odnosi na prevaru i zavjeru.

Stranice Pokerstars, Full Tilt i Apsolute Poker su nakon pokretanja istrage prisiljene da se povuku sa američkog tržišta, te su izdale brojna saopštenja kako bi sačuvale svoje poslove i uvijerile milione mušterija da su optužbe neosnovane, kao i da je online igranje pokera potpuno legalno.

Što se tiče stranice Full Tilt, direktor Raymond Bitar i zaposlenik Nelson Burtnick se suočavaju sa optužbama za prevaru banke i pranje novca, ali još uvijek nisu uhapšeni jer nisu na tlu SAD-a. Kompanija se preselila iz Los Angelesa u Dublin u Irskoj još 2006. godine.

U međuvremenu, stranica Full Tilt Poker je odgovorila na neke optužbe.

"Raymond Bitar i zvaničnici stranice Full Tilt Poker vjeruju da je online poker legalan, a to mišljenje imaju i stručnjaci za zakon u SAD-u", navodi se u jednom saopštenju.

"Iznenađen sam i razočaran odlukom vlade da podigne optužbe. Radujem se oslobađajućoj presudi", rekao je Bitar.

Iako se činilo da Bitar i Burtnick nisu zabrinuti optužbama, ipak su se saopćenjem obratili svojim mušterijama.

"Nakon nekoliko posljednjih događaja koji su doveli do zamrzavanja pojedinih računa, Full Tilt Poker želi uvjeriti igrače da su njihova sredstva na sigurnom. Obrada depozita i zahtjeva za povlačenje se obavljaju normalno i dostupni su svim našim igračima".

Uprkos tome što su zvaničnici stranice Full Tilt uvjereni da će dobiti oslobađajuću presudu, ipak se čini da su im dani uživanja, koje su od 2006. godine provodili nakon povlačenja stranice PartyPoker iz SAD-a, ovog puta zaista odbrojani, bar što se tiče američkog tržišta.

Stranice Full Tillt Poker i PokerStars su pokrivale 70 posto udjela na američkom tržištu i zarađivale milijardu dolara godišnje.