Svijet
0

Američka vjerska desnica podijeljena oko republikanskih predsjedničkih kandidata

FENA
Američki konzervativni kršćani i dalje su podijeljeni oko pitanja kojega republikanskog predsjedničkog kandidata podržati na stranačkim izborima početkom slijedeće godine, piše u ponedjeljak Los Angeles Times.

Takva podijeljenost među vjerskim konzervativcima, smatra novinar Los Angeles Timesa, ide naruku bivšem gradonačelniku New Yorka Rudolphu Giulianiju, koji bi mogao postati prvi republikanski predsjednički kandidat što je otvoreno podržao pravo na pobačaj otkada je američki Vrhovni sud legalizirao tu proceduru 1973. godine.

No, kako se navodi, pomanjkanje konsenzusa oko predsjedničkog kandidata samo je dio problema pred konzervativnim evangelistima, važnoj snazi unutar Republikanske stranke.

Naime, autor smatra da je vjerska desnica izgubila energičnost u posljednje vrijeme. Najprije zbog gubitka kontrole republikanaca nad oba doma Kongresa, što je umanjilo izglede za usvajanje zakona za koji su zainteresirani, a zatim i zbog seksualnih skandala republikanskih zakonodavaca koji su se zaklinjali u obiteljske vrijednosti.