Der Tagesspiegel
0

Američka podrška navela Saakašvilija na pogrešne korake

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush pothranjivao je nadu hiljada ljudi u Tbilisiju da će SAD biti na strani Gruzije ma šta se dogodilo, piše u četvrtak u uredničkom komentaru berlinski list Der Tagesspiegel.

Održani su kao zajednički vojni manevri, poslani su mnogobrojni vojni savjetnici, isporučeno oružje i vojna oprema. Sve je to navelo Americi naklonjenog predsjednika Mihaila Saakašvilija na pogrešnu procjenu opasnu po život. I Sjedinjene Države nisu ga mogle zaustaviti, piše ovaj list.

"Ako je George W. Bush najgori predsjednik svih vremena, gdje je tu ministrica vanjskih poslova Condoleezza Rice? Ona je navodno stručnjak za Sovjetski savez. Od toga se ništa nije čulo ni vidjelo. Nije bilo nikakve strategije. To je dramatično – Rice se nigdje nije pokazala – ni na Bliskom istoku, ni na Srednjem istoku, ni sada na Kavkazu. Šta hoće Sjedinjene Države hiljadama kilometara od svoje teritorije kada se angažiraju kao što su se angažirale u Gruziji? Svakako uticaj – ali za šta. Samo za poslove?" - pita se Tagesspiegel.