Svijet
0

Američka ofanziva u Iraku bez rezultata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ocijenio je u ponedjeljak u New Yorku kako američka ofanziva protiv pobunjenika u Iraku ne daje rezultate kakve je najavljivala administracija u Washingtonu.

Čak je i snažno utvrđena "zelena zona" u Bagdadu postala preopasna za osoblje svjetske organizacije, navedeno je u redovnom izvještaju koji je generalni sekretar predstavio ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN-a.

"I dalje se pojačavaju napadi pobunjenika i raste broj civilnih žrtava. Iako je u početku zabilježen pad intenziteta nasilja između šiita i sunita, čini se da sada pobunjenici nastavljaju akcije", kaže dalje Ki-moon navodeći da je razvoj situacije na terenu doveo do premještanjem misije UN-a iz bagdadske "zelene zone" na "još bolje branjenu lokaciju".

"Također smo uveli ograničenja u vezi s vremenom i mjestom u okviru kojih se naše osoblje može kretati", izvijestio je generalni sekretar svjetske organizacije, istaknuvši da je u toku izgradnja novog objekta u koji će biti smještena iračka misija UN-a.

Odluka UN-a da još bolje zaštiti osoblje u Iraku objašnjena je povećanim brojem minobacačkih napada na "zelenu zonu", kojih je od sredine aprila do polovine maja zabilježeno čak 39.

Ki-moon je rekao da je djelimično povlačenje britanskih snaga iz Basre rezultiralo smanjivanjem obima misije UN-a u tome gradu na jugu Iraka, kao i da za sada nema planova da broj službenika UN-a u Iraku bude povećan sa sadašnjih 130.

Uloga UN-a u Iraku znatno je umanjena nakon što su njegova čak 22 službenika, među kojima i šef misije i prvi šef UNMIK-a, Brazilac Sergio Vieira de Mello, poginula u napadu kamiona-bombe na sjedište svjetske organizacije u Bagdadu augusta 2003.

Zatražio je da Vijeće sigurnosti i vlada u Bagdadu jasno definiraju buduće aktivnosti UN-a u toj državi, kao i da ozbiljno bude povedeno računa o porastu vala izbjeglica iz Iraka, iz kojeg svakog mjeseca pobjegne oko 50.000 ljudi, prenijele su agencije.

U Iraku je od početka američke okupacije u martu 2003. ubijeno oko 3.500 pripadnika oružanih snaga Sjedinjenih Država, dok ih je više od 34.000 ranjeno.

Istovremeno su život izgubili deseci hiljada Iračana, dok je broj izbjeglica i interno raseljenih procijenjen na četiri miliona.

"Odlučujuća" američka ofanziva u Iraku, započeta početkom februara, na izvjesno vrijeme je dovela do stagnacije nasilja u bliskoistočnoj državi, ali posljednji podaci iračkog ministarstva unutarnjih poslova kazuju da je samo tokom prve sedmice juna ubijeno oko 200 ljudi.

U Iraku je u maju ubijeno 1.949 osoba, ili čak 30 posto više negu u aprilu, navodi se u podacima iračke policije.