Svijet
0

Američka obavještajna služba: Imamo dokaze da je hemijski napad izveo sirijski režim

Anadolija
Tijela djece ubijene hemijskim oružjem (Foto: AFP)
Tijela djece ubijene hemijskim oružjem (Foto: AFP)
Bijela kuća je saopćila da je opsežna analiza koju je uradila američka obavještajna služba pokazala da je napad u Damasku izveden hemijskim bombama te da je za napad odgovoran sirijski režim, prenosi agencija Anadolija.

U izvještaju je navedeno da svi relevantni dokazi pokazuju da je napad hemijskim oružjem izveo sirijski režim 21. augusta, i dodaje se da je u napadu ubijeno 1.429 osoba dok je od toga 426 djece.

U izvještaju se ističe da je sirijski režim koristio "smrtonosni plin" u napadu na civile u Damasku te se dodaje da sirijski režim posjeduje velike količine hemijskih sredstava koje u svakom momentu može upotrijebiti u ratu u toj zemlji.

Američke obavještajne agencije su dokazale da je sirijski režim i prije posljednjeg napada u predgrađu Damaska nekoliko puta koristio hemijsko oružje u borbi protiv pobunjenika u toj zemlji, a da tu vrstu oružja nije koristila opozicija.

U izvještaju se navodi da su pronađeni vjerodostojni dokazi da je sirijski režim tri dana prije napada izveo pripreme i osigurao gas maske za svoje pristalice, dok među pobunjenicima nisu uočene slične pripreme.

Satelitski snimci su pokazali da su hemijske bombe bačene iz pravca uporišta Assadove vojske te je samo sat nakon bacanja tih bombi u lokalne bolnice prebačeno oko 3.600 osoba sa simptomima trovanja hemijskim otrovom.

Analiza američke obavještajne službe je pokazala da na žrtvama hemijskog napada nije bilo tragova krvi, nego samo simptomi trovanja hemijskim otrovom kao što je gubitak svijesti, pjena iz usta i nosa, povećanje pulsa i otežano disanje.

S druge strane, američki državni sekretar John Kerry izjavio je da SAD čvrsto vjeruju da je sirijski režim počinio kemijski napad, naglasivši da SAD neće ponoviti iskustvo iračkog rata ako odluči vojno kazniti sirijski režim, kako bi i drugim državama pokazao da "zločin protiv čovječnosti" ne može ostati nekažnjen.

Kerry se poziva na izvještaj američkih obavještajnih službi, ali i na druge izvore prema kojima je vlada predsjednika Bashara al-Assada upotrijebila neurotoksični plin u tom napadu.

Istakao je da SAD trebaju izvesti "ciljanu i ograničenu" akciju "bez vojnika na tlu", a za tu moguću vojnu akciju računa na saveznike, Francusku, Arapsku ligu i Australiju.

"Ne smijemo ponoviti iskustvo iz Iraka i Afganistana, niti će to biti intervencija kao u Libiji kada je koalicija pomogla svrgnuti diktatora Moamera Gadafija", rekao je Kerry.