Svijet
0

Američka mornarica negirala tvrdnje o zarobljavanju bespilotnog aviona

FENA
Iran je saopćio u utorak da je zarobio američku bespilotnu letjelicu u svom zračnom prostoru iznad Perzijskog zaliva, ali je američka vojska ubrzo negirala da je izgubila bilo kakvu letjelicu bez ljudske posade u regiji Bliskog istoka.

Posljednji incident povećao je napetosti u regiji Zaliva dok Iran i Sjedinjene Države demonstriraju vojnu silu u tom području, u jeku spora oko iranskog nuklearnog programa

Iran je u više navrata zaprijetio da će zatvoriti Hormuški moreuz - kroz koji prolazi oko 40 posto svjetske trgovine naftom morskim putem - ako bude napadnut. Američki vojni zapovjednici izjavili su kako neće dopustiti da se to desi.

Islamska Revolucionarna garda saopćila je na svojoj internetskoj stranici da je brespilotni avion ScanEagle koji je nadletao regiju Zaliva u posljednjih nekoliko dana "zarobljen" kada je zalutao u iranski zračni prostor.

Portparol Centralne komande američkih mornaričkih snaga u Bahreinu izjavio je da nijedan američki bespilotni avion nije nestao u toj regiji.

  • Američka mornarica u potpunosti je odgovorna za sve bespilotne letjelice koje djeluju u regiji Bliskog istoka. Naše operacije u Zalivu u potpunosti se obavljaju u međunarodno priznatim vodama i zračnom prostoru, izjavio je portparol Jason Salata.

  • Nemamo nikakvih podataka da smo nedavno izgubili avion ScanEagle, kazao je. U saopćenju Revolucionarne garde ne konkretizira se kada ili gdje je bespilotni avion zarobljen, niti da li je špijunski avion oboren ili se srušio.