Svijet
0

Američka komanda spremna na povlačenje jedne brigade iz Iraka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Komandant američkih snaga u Iraku spreman je da za januar iduće godine planira povlačenje jedne brigade, odnosno oko 4.000 vojnika od 168.000 trenutno raspoređenih u Iraku, izvještava u petak New York Times navodeći vladine i vojne izvore.

General David Petraeus, koji će iduće sedmice podnijeti izvještaj pred Kongresom, rekao je predsjedniku Bushu da procjenjuje da je neophodno zadržati iduće godine trenutni nivo trupa, navodi ovaj njujorški dnevni list, citirajući izvore koji su željeli ostati anonimni.

Međutim, on bi mogao prihvatiti da se planira povlačenje prve brigade, odnosno 4.000 vojnika u januaru iduće godine kao ustupak Kongresu, koji traži smanjenje vojnika u Iraku.

General Petraeus je "zabrinut zbog rizika i volio bi, ukoliko je to moguće, zadržati što veći broj osoblja", izjavio je za ovaj list jedan visoki vojni dužnosnik.

Pred Kongresom, general bi također trebao razmotriti mogućnost da se u narednim mjesecima postepeno počne dovoditi nivo trupa na 130.000, nivo iz januara 2007. prije "pojačanja" koje je naredio Geogre Bush.