Svijet
2

Ambasadorica SAD-a u UN-u predlaže slanje međunarodnih snaga na Krim

Klix.ba
Samantha Power (Foto: AFP)
Samantha Power (Foto: AFP)
Američka ambasadorica u Vijeću sigurnosti UN-a Samantha Power ponudila je na sastanku na kojem se razgovaralo o situaciji u Ukrajini, odnosno Krimu, da se odmah pošalju međunarodni promatrači u to područje.

Sastanku zatvorenom za javnost su prisustvovali predstavnici 15 zemalja, među njima i Rusije. Power je kazala da Rusija mora direktno razgovarati sa ukrajinskim vlastima u Kijevu, ali dodala i da treba "stati na kraj ruskoj invaziji na Ukrajinu". U tu svrhu SAD-ova ambasadorica pri UN-u nudi slanje međunarodnih promatrača iz UN-a i OSCE-a u Ukrajinu, odnosno na Krim. Prema njenim riječima, to bi smanjilo napetost.

Ambasador Velike Britanije Lyall Grant je izrazio zabrinutost zbog najnovijeg poteza ruskog parlamenta koji je odobrio vojnu intervenciju ruskih snaga u Ukrajini. On je također na sastanku kazao kako podržava sadašnju vladu u Kijevu, prenosi Pravda.ru.

John Kerry, državni sekretar SAD-a, također je kazao da je najnovijim dešavanjima ugrožena sigurnost cijelog regiona te je još jednom upozorio na štetnos ruskih nastojanja da vojno interveniraju.