Svijet
29

Ambasadorica BiH položila cvijeće u Hirošimi, sjećanje na žrtve atomskog oružja

FENA
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Japanu Anesa Kundurović položila je danas cvijeće u Memorijalnom parku mira u Hirošimi u spomen žrtvama atomskog oružja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Novinarima je izjavila da je odavanje počasti nevinim žrtvama dužnost i da ne smiju biti zaboravljene jer je njihovo stradanje svjedočanstvo o razarajućim efektima i posljedicama upotrebe atomskog oružja.

Kundurović se nada da će svjetski lideri uložiti maksimalne napore za nuklearno razoružanje i zabranu upotrebe nuklearnog oružja kako se tragedije Hirošime i Nagasakija ne bi više nikada ponovile.

Na poziv gradonačelnika Hirošime i Nagasakija, ambasadorica BiH od 5. do 9. augusta prisustvuje komemoraciji, obilježavanju 71. godišnjice od atomskog bombardovanja.

Brojni su događaji u programu obilježavanja godišnjice najvećeg stradanja u historiji čovječanstva, od susreta s preživjelim žrtvama, posjete Memorijalnom muzeju i Memorijalnom parku mira, izložbe radova posvećene žrtvama, susreta sa studentima i zvaničnicima Hirošime i Nagasakija.