Svijet
0

Ambasador Francuske u UN-u odbacuje upotrebu vojske u Siriji

FENA
Gerard Araud
Gerard Araud
Francuski ambasador u Ujedinjenim nacijama (UN) Gerard Araud odbacio je u utorak upotrebu vojne sile u Siriji, ističući da je potrebno učiniti sve kako bi se izbjeglo da se ta zemlja i Bliski istok u cijelini "zapali".

"Nije sada samo humanitarna situacija ta o kojoj treba da brinemo, već i rizik da Sirija klizne u građanski rat i da se zapali cio region, rekao je Araud francuskom digitalnom TV kanalu "i>TELE", ističući da je Sirija "potpuno različita" od Libije i da "niko ne misli o vojnom rješenju, jer postoji ogromna opasnost po region".

Po riječima stalnog predstavnika Francuske u UN-u, potrebno je izvršiti pritisak na režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada, prenosi Reuters.

Reuters je prenio pisanje francuskog nedjeljnika "Okovani patak" (Le Canard Enćaine), od 23. novembra, da su, po tvrdnjama izvora iz francuske vojne obavještajne službe, francuske i britanske specijalne snage kontaktirale sirijske pobunjene vojnike u Turskoj i Libanu, kako bi utvrdili koliko su jaki i ako bude donijeta odluka da ih obučavaju.

Ministarstvo vanjskih poslova Francusko kategorički je, međutim, demantovalo izvještaje da francuski specijalci operišu u Turskoj ili Libanu, navodi Reuters.

Agencija podsjeća da Francuska predvodi napore Zapada da se prinudi Asad da okonča gušenje pobune i sugeriše uspostavljenje zona zaštite za civile.