Svijet
0

Ambasada Ruske Federacije u BiH u vezi hapšenja Radovana Karadžića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hapšenje optuženog od strane Međunarodnog tribunala u Hagu, bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića jeste isključivo unutrašnja stvar Srbije,saopćila je Pres-služba Ambasade Ruske Federacije u BiH, prenoseći komentar Andreja Nesterenka, zvaničnog predstavnika Ministarstva inostranih poslova Rusije.
  • Akcija je ostvarena u okviru ispunjenja obaveza Beograda prema Tribunalu. Nadamo se da će se istraga i sudski postupak po predmetu Radovana Karadžiča voditi bespristrasno, kaže se u saopćenju.

"Obraćamo na ovo posebnu pažnju jer je Haški tribunal više puta pokazivao pristrasnost pristupa. Dobro su poznati slučajevi pravdanja i oslobađanja niza Bošnjaka i kosovskih Albanaca prije svega Ramuša Haradinaja čije učešće u organizaciji ratnih zločina jeste van svake sumnje.

Istovremeno potsjećamo na neophodnost forsiranja realizacije strategije završetka rada Haškog tribunala te prenosa svih nezavršenih predmeta u istraživačke i sudske organe zemalja bivše Jugoslavije, koji u ovom trenutku jesu dovoljno razvijeni te sposobni da samostalno donose odluke po pitanju ratnih zločina", navodi se u saopćenju Ambasade Ruske Federacije u BiH.