Svijet
0

Amato: Crvene brigade namjeravale kupiti oružje u Hrvatskoj

FENA
Talijanska policija uhapsila je u srijedu još četvero pripadnika terorističke organizacije Nove Crvene brigade na osnovi naloga tužiteljstva u Milanu, nakon što je prije dva dana uhapsila 15 crvenobrigadista u velikoj protuterorističkoj operaciji.

Govoreći o toj operaciji, ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato u srijedu je u parlamentu kazao da su teroristi namjeravali kupiti oružje u Hrvatskoj.

Četvero je uhapšeno u milanskoj četvrti Sesto San Giovanni, i to u trenutku kad su postavljali propagandne plakate u prilog crvenobrigadista. Među novouhapšenima je Angela Ferretti, prijateljica Massimiliana Gaete, uhapšenog prije dva dana.

Osobe uhapšene prije dva dana, koje su namjeravale napasti neke objekte, naprimjer kuću bivšega talijanskog premijera Silvija Berlusconija, sjedište njegove TV stanice Mediset ili sjedište naftne kompanije ENI, odbijaju odgovarati sucima i proglasile su se političkim zatvorenicima. Njihov čelnik je Alfredo Davanzo, koji je duže bio u bijegu pred policijom.

U skrovištu novih Crvenih brigada policija je otkrila arsenal od 100 strojnica.

Amato je u parlamentu kazao da Nove Crvene brigade imaju "teoriju o dugotrajnom ratu protiv države", te da su novi crvenobrigadisti nastali uz pomoć starih još aktivnih crvenobrigadista.

Novi crvenobrigadisti su se, međutim, povezivali s organiziranim kriminalom radi logistike za terorističku skupinu. Amato je u parlamentu, prenosi Hina, govorio i o njihovim "kontaktima" s organiziranim kriminalom "radi kupovine oružja u Hrvatskoj".