Još jedna teorija zavjere?
0

VIDEO / Amaterski snimak ubijanja preživjelih u padu aviona u Rusiji

Sarajevo-x.com
Internetom je počeo kružiti snimak na kojem je prikazano kako su, navodno, ubijani preživjeli u padu aviona u kojem je poginuo i predsjednik Poljske Lech Kaczynski.

Na videu, koji je navodno snimljen nekoliko minuta nakon pada aviona, vide se muškarci koji razgovaraju na ruskom. Iako na snimku nije prikazano da je neko ubijen, jasno se čuje kako govore "ubij, pucaj!", a ovaj snimak poslužio je za razvijanje mnogobrojnih teorija zavjere.

Ipak, zamagljeni snimak na kojem, kao da se čuju pucnji, odbacili su ruski eksperti tvrdeći kako se radi o zlonamjernoj podvali.

Pojedinji ruski izvori navode kako su snimak pustile ukrajinske ili gruzijske grupe kako bi optužile Moskvu da je srušila avion.

Ipak na snimku koji je montiran i u koji su ubacivani titlovi ne vidi se da je neko ubijen, a službenih komentara iz Moskve još uvijek nije bilo, objavio je Daily Mail.

Poljski istražitelji su tražili da Rusi bolje osiguraju mjesto pada aviona u kojem je 10. aprila poginuo i predsjednik, a dobili su i dopuštenje da provedu vlastitu istragu na mjestu nesreće.

U službenoj verziji, kao uzrok nesreće u kojoj je poginulo 96 osoba, navodi se gusta magla, a sve do sada nije bilo nikakvih informacija o tome da je neko uspio preživjeti. Također, tijela su bila posve uništena te je bila neophodna DNK analiza, no nija bilo izvještaja o tome da su kod nekih putnika pronađene rane od metaka.

Međutim, prema nepotvrđenim informacijama, Andrej Sheremet, glavni poljski istražitelj, vjeruje kako je ovaj snimak načinjen baš na mjestu nesreće u šumi u blizini Smolenska.

Inače, po još jednoj teoriji zavjere tvrdi se kako je novinar koji je načinio ove snimke Andrei Menderei, izboden nožem u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu i to nekoliko dana nakon nesreće. Navodno, bio je prebačen u bolnicu gdje je ubrzo nakon toga umro kada mu je neko namjerno isključio aparat za disanje.

S druge strane, pak, špekuliše se kako je snimak načinio neko ko živi u blizini mjesta nesreće, a nakon toga namontirao video u koji je zbog senzacionalnosti ubacio netačne informacije.

Međutim, zvaničnih komentara na ovaj snimak još nema.