Svijet
243

Amanpour podsjetila na djecu u ratnom Sarajevu: Igrali su se uz smijeh, ali su njihova lica skrivala strah

Klix.ba
(Foto: AFP)
Poznata američka novinarka Christiane Amanpour danas je na svom Facebook profilu podsjetila na rat u Sarajevu i život djece te 1992. godine, postavivši link na CNN-ov video pod nazivom "1992: Sarajevska djeca rata."

U videu koji je CNN snimio u ratnom Sarajevu, u septembru 1992. godine, mogu se vidjeti arhivski snimci djece i njihove igre na ulicama grada pod opsadom.

"Te 1992. godine, djeca su zbog rata bila primorana prekinuti školovanje, a tokom dugih dana, nisu imali šta drugo raditi, nego se igrati rata. Ipak, u žaru stvarnog konflikta, njihova je igra poprimila posve novo značenje", napisala je Christiane Amanpour na svom Facebook profilu.

Igre sa pištoljima nisu ništa novo, ali ovdje je bilo drugačije. Ulice Sarajeva su bile puna djece koja nisu išla u školu, a umjesto toga, sami su sebe učili životnim lekcijama.

"Ova njihova igra je samo refleksija stvarnosti. U Sarajevu su otvorena vrata pakla, mislim da je ovo najtamnije mjesto na svijetu", kazala je jedna Sarajka za CNN.

"I najmračniji dani za djecu Sarajeva", dodala je Amanpour.

Igrališta su pretvorena u bojna polja na kojima su djeca samo imitirala ono što su vidjela i čemu su svjedočila oko sebe. Radili su to uz osmijeh, ali njihova lica nisu mogla sakriti strah - posjeta bolnici bila je dovoljna da se vidi koliko mnogo djece je stradalo za vrijeme opsade Sarajeva.

"Bila sam ratno dijete Sarajeva, baš poput mnogih mojih prijatelja, Nismo imali školu niti normalno djetinjstvo i, nažalost, mnogo je djece izgubilo svoje živote. Ostala sam u Sarajevu i budući da sam preživjela, smatram se sretnom. Ali stvar zbog koje sam nevjerovatno ponosna jeste činjenica da Sarajevo i dalje stoji kao simbol ljudske jednakosti i snage. Svaki put kad nekom kažem da sam iz Sarajeva, ljudi se nasmiješe", napisala je jedna Sarajka na Facebook profilu Christiane Amanpour.