Svijet
7

Amano: Iran se drži nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Iran se drži nuklearnog sporazuma postignutog sa šest svjetskih sila u prošloj godini o limitiranju svojih zaliha supstance koja se može koristiti za proizvodnju atomskog oružja, piše Le Monde.

Potvrđujući nalaze povjerljivog izvještaj UN-ove agencije u čiji je uvid došao Reuters prošlog mjeseca, generalni direktor IAEA Yukiya Amano izjavio je da je Teheran ispoštovao sporazum kome se protive tvrdolinijaši unutar Irana i skeptici na Zapadu.

"Sporazum je proveden od januara bez ijednog posebnog problema", izjavio je on za Le Monde u intervjuu objavljenom u subotu.

"Desio se manji incident u februaru: zalihe teške vode neznatno su nadmašile graničnu cifru - 130 tona. Mi smo, međutim, odmah signalizirali to Iranu koji je poduzeo sve neophodne mjere", kazao je.

Na osnovu sporazuma sa Sjedinjenim Državama, Rusijom, Kinom, Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom, Iranu je dopušteno da ima 130 tona teške vode, kao posrednika u reaktorima poput onog koji je onesposobljen u Araku i za hemikalije koju proizvodi.

Zalihe su nakratko dostigle 130,9 tona, javila je agencija u februaru.

"Osim toga, mogu potvrditi da Teheran poštuje svoje obaveze do kraja. Iranci čine ono što su obećali međunarodnoj zajednici", izjavio je Amano, prenosi Reuters.