IAEA
0

Amano: Iran je možda uklanjao dokaze iz vojnog kompleksa

FENA
Yukiya Amano
Yukiya Amano
UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ne odbacuje mogućnost da je Iran pokušao ukloniti dokaze iz vojnog kompleksa kojeg inspektori žele posjetiti u okviru svoje istrage sumnjivih iranskih aktivnosti vezanih za proizvodnju atomske bombe, izjavio je u petak generalni direktor IAEA-e Yukiya Amano.

Amanova izjava u intervjuu za Reuters uslijedila je dan nakon što je šest svjetskih sila zatražilo od Irana da održi obećanje da će dopustiti međunarodnim inspektorima da posjete vojni kompleks Parchin.

Njihov zajednički poziv pokazuje čvrstu namjeru velikih sila da izvrše pritisak na Iran uoči planiranog nastavka razgovora na najvišem nivou, kao i rastuće nezadovoljstvo prirodom nuklearnih ambicija Teherana.

Iran je odbijao pristup Parchinu, jugoistočno od Teherana, tokom ranije dvije runde razgovora s visokom delegacijom IAEA u Teheranu u ovoj godini.

Zapadni diplomati tvrde da bi Iran mogao odugovlačiti s davanjem dozvole inspektorima da posjete Parchin kako bi dobio vremena da ukloni svaki inkriminirajući dokaz u kompleksu koji bi ukazivao da on nastoji stvoriti nuklearno oružje.

  • Imamo informaciju da se tamo dešavaju izvjesne aktivnosti, izjavio je Amano u sjedištu IAEA u Beču.

Upitan da li je zabrinut da bi Iran mogao pokušati da očisti tu lokaciju od svih dokaza, Amano je kazao: "Ta mogućnost nije isključena, mi ne možemo ništa reći sa sigurnošću jer nismo tamo prisutni".

Dodao je: "Moramo otići tamo".

Iran, koji odbacuje zapadne optužbe da je njegov nuklearni program pokriće za stvaranje atomske bombe, odbacio je sumnje o Parchinu kao "smješne i djetinjaste".

U prošlogodišnjem izvještaju IAEA pomenut je obavještajni podatak koji ukazuje na istraživačke aktivnosti u Iranu na razvoju tehnologije neophodne za stvaranje nuklearnog oružja.