Svijet
0

Amado: EU preuzima odgovornosti u vezi Kosova

FENA
Luis Amado (L)
Luis Amado (L)
Portugalski ministar vanjskih poslova, zemlje koja predsjedava Europskom unijom, Luis Amado izjavio je u srijedu u Prištini da Europska Unija želi preuzeti odgovornost koja im pripada za rješenje statusa Kosova i tijekom dodatnog pregovaračkog procesa između trojke Kontaktne skupine i Prištine i Beograda.

"Mi želimo preuzeti odgovornosti koje nam pripadaju u ovom procesu. Kosovo je u Europi i Europska Unija ima veliku odgovornost u rješavanju ovog pitanja", izjavio je novinarima u Prištini Amado nakon sastanka s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Joachimom Rueckerom i zapovjednikom KFOR-a, njemačkim generalom Rolandom Katherom.

Amado je istaknuo kako je za EU važno da se do kraja pregovaračkog procesa usvoji zajedničko stajalište za status Kosova jer je to problem u srcu Europe pa EU stoga neće biti indiferentna nego će se sljedećih mjeseci angažirati na iznalaženju rješenja za kosovski problem.

Amado je priznao da je problem Kosova složen i da za sada ne može ništa kazati o konačnom statusu prije nego što se ne završi dodatna faza pregovora koju vodi međunarodna trojka.

"Svi znamo pozicije Prištine i Beograda ali smatramo da je sada vrijeme da strane ponovno sjednu za pregovarački stol", rekao je Amado.

Amado je tijekom dana razgovarao s predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i premijerom Agimom Cekuom te je obišao 300 portugalskih vojnika koji služe na Kosovu u sklopu KFOR-a.