Zarobljeno 20 stranih radnika
0

Alžirska vojska okružila militante u gasnom postrojenju

Klix.ba
Mokhtar Belmokhtar
Mokhtar Belmokhtar
Alžirska vojska je okružila gasno postrojenje na istoku zemlje, u kojem islamistički militanti kao taoce drže blizu 20 stranih radnika. Militanti su napali i okupirali kompleks u In Amenasu u srijedu, nakon što su ubili jednog Britanca i jednog Alžirca.

Među zarobljenim radnicima su Britanci, Japanci, Amerikanci, Francuzi i Norvežani. Militanti su iz postrojenja pustili desetke alžirskih radnika.

Daho Ould Kabila, ministar unutrašnjih poslova Alžira, je rekao da militanti žele napustiti zemlju sa taocima, ali je on odbio da im to dopusti.

"Odbili smo svaku vrstu pregovora sa tom grupom koja drži 20-ak talaca raznih nacionalnosti", rekao je Kabila novinarima kasno u srijedu.

Dodao je i to da su napadači Alžirci te da rade prema uputstvima Mokhtara Belmokhtara, koji je bio komandant islamističke grupe Maghreb, koja sarađuje sa Al Kaidom. Belmokhtar je prošle godine, nakon neslaganja sa drugim komandantima, osnovao vlastitu oružanu grupu.

Gasno postrojenje koje su okupirali militanti je u vlasništvu alžirske državne naftne kompanije Sonatrach, britanske naftne kompanije BP i norveškog Statoila. Postrojenje se nalazi 1.300 kilometara jugoistočno od glavnog grada Alžira i 60 kilometara zapadno od granice sa Libijom.

Kako je rekao Kabila, napad je počeo jučer u 5:00 sati ujutro po lokalnom vremenu, kada su militanti napali autobus koji je prevozio radnike. Policija je uspjela odbiti napad, ali su jedan Britanac i jedan Alžirac smrtno stradali. U napadu su povrijeđena još dva Britanca, jedan Norvežanin, dva policajca i jedan radnik osiguranja, prenosi BBC.

Nakon toga, militanti su okupirali gasno postrojenje, gdje su uzeli i taoce. Policija je jučer okružila cijelo postrojenje. Jedan od akžirskih radnika, koji je pušten na slobodu, je izjavio da su militanti minirali određene dijelove postrojenja.

Kabila je rekao da je granica sa Libijom zatvorena te da je kontaktirao diplomate zemalja čiji su radnici zadržani kao taoci.

Leon Panetta, ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država, je rekao da ne može potvrditi tačan broj američkih talaca zarobljenih u napadu.

"Prema svim naznakama, ovo je teroristički čin i SAD ga strogo osuđuje", kazao je Panetta.

Glasnogovornik militanata je već iznio zahtjeve grupe i dodao je da će taoci biti ubijeni ako ih pokušaju spasiti.