Svijet
0

Alžir: Samoubistvo zbog tuge za Sadamom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedna žena iz alžirskog grada Orana počinila je samoubistvo zbog pogubljenja bivšega iračkog predsjednika Saddama Husseina, skočivši s trećeg sprata zgrade.

Mlada žena (35), čiji identitet nije objavljen, bila je "šokirana snimkom vješanja" bivšega iračkog predsjednika koji su u subotu i nedjelju neprekidno emitirale arapske satelitske televizije, izjavio je njen blizak rođak, javile su agencije.

Kako piše proarapski dnevnik Sawt al-Ahrar, nekoliko novorođenčadi u oblasti El-Ued na jugu Alžira dobilo je ime Sadam "u čast pokojnog arapskog lidera".

Alžirski list Esh-Shuruk objavio je da će svojim čitaocima uskoro pokloniti poster Saddama Husseina kako bi se "ovjekovječilo sjećanje na pokojnog lidera".

Istovremeno dnevnik El-Kabar izvještava da je jedan trgovac iz mjesta Um El-Buagi, u istočnom dijelu Alžira, svoju radnju pretvorio u salu za primanje saučešća i da je u izlog stavio transparent na kojem piše: "Hrabri i ponosni Alžirci, pogubljenje predsjednika Sadama Huseina predstavlja ubistvo ponosa arapskoislamske nacije."