Svijet
79

Alvin Bijedić: Austrija je doživjela veliki politički zemljotres

Piše: A. B.
Alvin Bijedić (Foto: Facebook)
Alvin Bijedić (Foto: Facebook)
Alvin Bijedić, Austrijanac bosanskohercegovačkih korijena koji je bio kandidat za Evropski parlament, u izjavi za Klix.ba ističe da je Austrija doživjela veliki politički zemljotres pobjedom Alexandera van der Bellena na izborima.

"Austrijska vlada je jučer dobila posljednju šansu naroda da promijeni situaciju u državi. Narod je iskazao svoju frustraciju. Ako vlada uskoro ne pokrene nove reforme narod će upasti u ruke desničara i u ruke onima koji su se javno izjasnili protiv Evrope. Ti ljudi su protiv slobode i zajedništva u Evropi, što je problematično i za građane Bosne i Hercegovine", izjavio je Bijedić.

Ističe da je Austrijanac Alexander van der Bellen ljut te da se kao demokrata osjeća dužan da tu ljutnju iznese u javnost.

"Nije istina to što mediji u Austriji pišu da je društvo podijeljeno na desničare i ljevičare. Apelujem na posmatrače iz inozemstva da dobro razmisle prije nego što u nešto povjeruju. Istina je da Austrija ima crnu mrlju u historiji. Skoro 50 posto posto Austrijanaca su desničari i već su zabrinuti i frustrirani od činjenice da Austrija i Evropa ne napreduju posljednjih godina", zaključio je naš sagovornik.

Politički analitičari iz Bosne i Hercegovine smatraju da se na evropskoj i regionalnoj sceni dešavaju zabrinjavajuće stvari te da rezultati izbora u Austriji trebaju biti opomena građanima Evrope.

Podsjećamo, prema jučer objavljenim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, nezavisni kandidat za predsjednika Alexander van der Bellen osvojio je 50,3 posto glasova, dok je njegov oponent Norbert Hofer dobio 49,7 posto. Hofer je prije nekoliko dana vodio sa 51,9 posto glasova, međutim, 750.000 glasova koji dolaze poštom ili oko 12 posto od 6,4 miliona registrovanih glasača, izmijenili su konačni ishod.