Svijet
0

Alliot-Marie: Terorističke prijetnje postoje i u Francuskoj

FENA
Francuska ministrica unutarnjih poslova Michele Alliot-Marie ocijenila je u nedjelju da "terorističke prijetnje" postoje i u Francuskoj "kao i u skoro svakoj drugoj zemlji".

Na radio stanici RCJ o nedavnim izjavama ličnosti broj dva Al-Qaide Aymana al-Zawahirija, Alliot-Marie je ocijenila da te prijetnje "ne donose ništa novo, one su već formulirane u jednom ili drugom obliku".

"Ipak, rekla je ona, ne bi trebalo isključiti neophodnu opreznost jer je tačno da postoje prijetnje našoj zemlji kao i u svim drugim zemljama", kako zapadnim tako i u zemljama poput Tunisa, Maroka ili Pakistana, precizirala je ona.

"Mi smo već imali prijetnji te vrste, naravno, radi se o prijetnjama na našu zemlji i naše stanovništvo", nastavila je Alliot-Marie, govoreći o napadima u Karačiju i Marakešu, u kojima su francuski državljani ubijeni ili povrijeđeni.

"Evidentno je da Al-Qaida Magriba uvijek prijeti, prijetila je otmicama, zatim je postpeno počela da prijeti radikalnije, ubijanjem naših građana", ocijenila je ona.

"Ipak, nema nikakvih znakova koji pozivaju na povratak u zemlje Magreba, rekla je ministrica, podsjećajući da francusko ministarstvo vanjskih poslova "redovno" daje preporuke onima koji rade ili idu na odmor u zemlje s rizikom.