Svijet
0

Alkalaj se susreo sa Madeleine Albright

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, trećeg dana radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, u srijedu, imao je odvojene susrete sa kongresmanom Russom Carnahanom i predstavnicima Albright Grupe, saopćeno je danas iz MVPBiH.

Na početku susreta sa Carnahanom, kongresmanom iz Trećeg Kongresnog distrikta Missouri, članom Komiteta za transport i infrastrukturu i potpredsjednikom Podkomiteta za međunarodne organizacije i ljudska prava Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, Alkalaj se osvrnuo na činjenicu da oko sedamdeset hiljada državljana BiH živi na području kongresnog distrikta kongresmana Carnahana, te izrazio uvjerenje da su se oni uspješno integrirali u američko društvo i da doprinose razvoju zajednice.

U potpunosti se složivši sa ministrom Alkalajem, kongresman Carnahan je naglasio veoma pozitivno iskustvo američkih državljana u tom kontekstu. On se interesirao za situaciji u BiH u svjetlu njenog puta ka euroatlantskim integracijama, te u kojoj su fazi reformski procesi.

Upoznavši kongresmana sa trenutnom situacijom u BiH po tom pitanju, ministar je naglasio da u BiH postoji konsezus o njenom putu ka euroatlantskim integracijama, te istaknuo značaj koji BiH pridaje podršci zvaničnika i institucija SAD-a reformskim procesima u našoj zemlji.

Kongresman Carnahan je upoznao ministra Alkalaja o namjeri da posjeti BiH, najvjerovatnije u sklopu posjete delegacije Kongesa. Ministar je izrazio zadovoljstvo i ponudio pomoć Ministarstva vanjskih poslova i Ambasade BiH u Washingtonu u koordiniranju organizacije posjete.

Ministar Alkalaj se susreo i sa osnivačem i direktoricom Albright Grupe i predsjedavajućom Nacionalnog demokratskog instituta za međunarodne poslove Madeleine Albright, te jednim od direktora Grupe Jamesom O'Brienom.

S obzirom da je svojevremeno bila aktivno angažirana na rješavanju brojnih pitanja važnih za BiH, prvo kao stalni predstavnik SAD-a pri Ujedinjenim narodima, a potom kao državna tajnica, Albright je pokazala veliko interesiranje za aktuelnu političku situaciju u BiH i regionu.

Informiravši je o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i sa trenutnom fazom reformskih procesa, Alkalaj je istaknuo značaj članstva BiH u NATO programu Partnerstvo za mir, te naglasio opredijeljenost BiH za daljnje integrisanje u euroatlantske integracije.

Po pitanju regionalne saradnje, ministar Alkalaj je istaknuo aktivnu ulogu koju BiH ima u posljednje vrijeme, predsjedavanjem dvjema regionalnim inicijativama.

S obzirom da je Albright bila učesnica Samita na kome je 1999. godine u Sarajevu pokrenut Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu, Alkalaj je iskoristio ovu priliku da upozna sagovornike o predstojećoj transformaciji Pakta stabilnosti u Regionalno vijeće za saradnju (RCC) i o kandidaturi Bosne i Hercegovine za sjedište Sekretarijata RCC-a.

Albright i O'Brian su izrazili zadovoljstvo napretkom koji je postignut u Bosni i Hercegovini i uvjerenje da će se reforme uspješno realizirati u cilju daljnjeg napretka države.

U toku poslijepodneva, za vrijeme prijema koji Ambasada BiH u Washingtonu organizira u svojim prostorijama, planiran je susret ministra vanjskih poslova BiH sa građanima Bosne i Hercegovine koji žive i rade u SAD-u. Pored predstavnika dijaspore, na prijem su pozvani i američki zvaničnici i drugi predstavnici američkog političkog, ekonomskog i kulturnog miljea.